Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Administraţia Liceului Teoretic „Lucian Blaga”…

Administraţia Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol – la Casa Guvernului din Chişinău

Viceprim-ministrul Eugen Carpov şi viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei au avut o şedinţă comună cu administraţia Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol

În cadrul şedinţei s-a discutat despre presiunile sistematice exercitate de structurile de la Tiraspol, la care sunt supuse şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei al R. Moldova. Au fost abordate şi probleme organizatorice, inclusiv cele legate de susţinerea financiară şi logistică a Liceului.

Viceprim-ministrul a dat asigurări că Guvernul va depune şi pe viitor eforturi pentru sprijinirea şcolilor moldoveneşti situate în regiunea transnistreană şi neadmiterea perturbării activităţii educaţionale în aceste instituţii. Eugen Carpov a reiterat că problemele cu care se confruntă şcolile moldoveneşti din regiune constituie o preocupare permanentă a autorităţilor moldoveneşti şi figurează pe agenda tuturor formatelor de discuţii şi negocieri pentru reglementarea transnistreană.

În cadrul întrevederii s-a menţionat că Tiraspolului i s-a solicitat să se abţină de la acţiuni unilaterale îndreptate împotriva şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, corpului didactic, elevilor şi părinţilor. „Aceste presiuni încalcă dreptul copiilor la educaţie, împiedică buna desfăşurare a procesului educaţional şi nu fac altceva decât să agraveze situaţia în care se află aceste instituţii de învăţământ. Ele sunt contrare logicii procesului de consolidare a încrederii şi apropierii dintre maluri”, a conchis Eugen Carpov.

Întrevederea a avut loc după ce, la 5 decembrie, structurile de forţă de la Tiraspol au descins la liceul cu predare în grafia latină “Lucian Blaga” din Tiraspol şi au solicitat în mod abuziv prezentarea actelor cu privire la activitatea instituţiei de învăţământ.